Amira: muziektheater en oosterse markt - WES 3
- lenavangompel
- 24 apr 2022
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 apr 2022

Hallo! مرحبًا!
Graag stel ik u voor: Amira. Een muziektheater en oosterse markt. Een voorstelling van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Mol. De reden dat ik koos voor dit muziektheater, is omdat mijn broer al jaren Woord volgt op de Gemeentelijke Academie en nu een van de hoofdrollen beet heeft in Amira. Zijn eerste échte voorstelling. Trotse zus over here dus!
Om u mee te nemen in de (oosterse) wereld van Amira, schets ik u kort haar verhaal. Amira's vader, de sultan (een oosterse koning) Rajah, is moe. Hij wil van zijn pensioen genieten, maar wie zal hem opvolgen? Zijn dochter Amira lijkt hem de geschikte kandidaat! Maar Zubaba, de gemene zus van Rajah, steekt hier een stokje voor. Zij heeft twee zonen en ze wil dat een van hen Rajah opvolgt. De vraag of zij wel slim, moedig en sterk genoeg zijn, valt nog af te wachten... Gelukkig zijn er drie wijze raadgevers met een snuggere oplossing! Kan Rajah uiteindelijk met een gerust hart genieten van zijn pensioen? Zal er een waardig opvolger voor hem gevonden worden? Kortom: wie wordt de nieuwe Sultan(a)?

Het verhaal van Amira
We werden meteen ondergedompeld in de oosterse wereld door Marokkaanse tentjes, die in de straat voor Schouwburg Rex stonden. Ik proefde een lekker drankje en couscous en ik werd onder zachte Marokkaanse muziek naar binnen geleid, waar de het muziektheater zou plaatsvinden. De oosterse markt was echt een succes en een meerwaarde aan de voorstelling!
De voorstelling begon onder begeleiding van een orkest, dat Marokkaanse melodieën liet weerklinken. Je werd meteen helemaal in de juiste sfeer gebracht. Eerst maakte je kennis met het volk van Wakadadanda, het dorpje waar prinses Amira woont. Via via komt het volk te weten dat Rajah, de sultan van Wakadadanda, de fakkel wil doorgeven. Grote paniek onder inwoners van Wakadadanda! Want wie gaat hem opvolgen? Hopelijk niet die gemene zus van hem, Zubaba! Met haar en haar man Omar (gespeeld door mijn broer) en hun twee zonen: prins Kasul en prins Turfat, maak je snel genoeg kennis.
Zubaba wil dat zij of een van haar zonen Rajah opvolgt, maar het volk en Rajah zelf vinden dat dit een taak is voor prinses Amira. Het komt tot een strijd om de troon. Prinses Amira, prins Kasul en prins Turfat moeten zichzelf bewijzen door het uitvoeren van 3 opdrachten. Degene die wint, volgt Rajah op en wordt sultan of sultana. Een spannende wedstrijd, aangezien prinses Amira gesaboteerd wordt door Zubaba en haar raadgever, Mustastir. Een *SPOILER* die je al wel voelde aankomen: prinses Amira, met haar goed hart, wint de wedstrijd en wordt dus de opvolgster van haar vader.

Een aanrader, die oosterse voorstelling?
Ik vond het zelf een heel mooie voorstelling. Alles klopte: het oosters marktje, de Marokkaanse melodieën, het koor, de acteurs, heel het decor. Het leek net alsof je écht in Wakadadanda zat. De acteurs gaven het beste van zichzelf en dit merkte je. Het is en blijft een voorstelling gespeeld door jongeren en ik begrijp dat dit verhaal voor sommigen misschien wat 'kinds' overkomt, maar ik kan je verzekeren: het was echt de moeite en ik heb er echt van genoten! Als je weet hoeveel bloed, zweet en tranen het de jonge acteurs gekost heeft, kan je alleen maar trots zijn!

Ik ben er zeker van dat mijn leerlingen uit de eerste graad deze voorstelling enorm leuk zouden vinden. Ook voor de hogere jaren is deze voorstelling geschikt. De leerlingen leren een (misschien) een nieuwe cultuur kennen, ze leren dat het goede uiteindelijk wint van het kwade en ze kunnen met zo'n voorstelling als deze, écht genieten van theater.
Zo. Ik blijf nog even in oosterse sferen hangen, terwijl ik dit blogbericht afsluit. Heb je nog voorstellingen die ik zeker moet meepikken? Laat het mij dan weten! Dit was 'Amira' through my eyes and thoughts.
وداعا
Lena
Comments