Aan de slag met Vlogboek - WES 2
- lenavangompel
- 14 dec 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 dec 2022
Leerlingen lezen niet (graag). Een boek vastnemen als ontspanning, daar zal je een 16-jarige niet snel op betrappen. Hoe kunnen leerlingen gemotiveerd worden om te lezen als het leesplezier zo ver te zoeken is? Als leerkracht Nederlands in spe ben ik (hopeloos) op zoek naar antwoorden. Het artikel van Hans Dewijngaert, die schrijft over het YouTube-kanaal 'Vlogboek', leverde mij gelukkig al wat ideeën op. Ben jij ook benieuwd naar de tips en tricks? 'Aan de slag met Vlogboek' lees je hier through my eyes and thoughts.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=rfK2FAfoOUg)
Vlogboek? What's in a name?
Jörgen Apperloo is docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse, Nederland. Hij maakt sinds 2014 video's om zijn leerlingen te helpen hun leeslijstjes samen te stellen. Boeken kiezen blijkt voor zowel Nederlandse als Vlaamse leerlingen moeilijk te zijn. Dat werken met verplichte literatuur meer nadelen dan voordelen kent, is algemeen geweten. Apperloo kiest daarom voor een gulden middenweg: hij stelt boeken enthousiast voor door middel van een vlog. Leerlingen kunnen op deze manier met plezier naar de filmpjes kijken en ze worden vanzelf enthousiast om een geschikt boek te vinden dat aansluit bij hun leesniveau.
De video's van Apperloo kunnen volgens Dewijngaert niet alleen gebruikt worden om de leerlingen een boek te laten vinden, het kan volgens hem ook hun luister- en kijkvaardigheid aanscherpen. Door de samenwerking van Apperloo met Hebban - de grootste Nederlandse lezerscommunity- bijvoorbeeld. Dit gaf Apperloo de kans om, naast boekbesprekingen, ook themafilmpjes over literatuur te maken. Filmpjes over intertekstualiteit, opvallende debuutromans, lezen versus luisteren ... zijn maar een greep uit het gevarieerde aanbod. Hieraan kun je als leerkracht het communicatiemodel, stijlfiguren en ruimte, beeldspraak ... koppelen. Een win-winsituatie dus, die vlogs van Apperloo!
Zou ik aan de slag gaan met Vlogboek?
Na het lezen van het artikel was ik wel erg benieuwd naar de video's van Apperloo. Ik bekeek zijn YouTube-kanaal en ik moet het Dewijngaert nageven: zijn video's zijn echt leerrijk en leuk om in te zetten tijdens de les! Leerlingen geboren vanaf 2006 groeiden praktisch op, al kijkend naar YouTube-video's. Zij zullen ongetwijfeld meer gemotiveerd zijn om een boek te kiezen aan de hand van een leuke vlog dan naar de boekbespreking van hun leerkracht Nederlands te moeten luisteren. Ik zou mijn leerlingen de vlogs van Apperloo dus zeker aanraden.
In mijn eigen lessen probeer ik ook sociale media te betrekken, omdat dit nu eenmaal sneller de aandacht van leerlingen trekt. Ik zou hen een boek laten kiezen op basis van een YouTube-video van Apperloo. Als verwerkingsopdracht kunnen ze een TikTok-filmpje maken waarin ze het boek en de personages voorstellen. Creativiteit en plezier verzekerd!
BookTok, Bookstagram, Bookvlog: we kunnen er niet omheen dat sociale media een grote rol zal spelen in hoe boekbesprekingen in de toekomst 'gepresenteerd' zullen worden. Het YouTube-kanaal van Apperloo ga ik mijn leerlingen zeker aanraden. Van mij krijgt het alvast een like.

(Bron: Pinterest)
En jij? Zou jij sociale media inzetten om het leesplezier van leerlingen aan te wakkeren? Ken jij 'Vlogboek' al? Laat het mij zeker weten in de comments!
Dit was 'Aan de slag met Vlogboek' through my eyes and thoughts. Je kan het artikel lezen via deze link.
Groetjes!
Lena
Artikel uit een vaktijdschrift: "Aan de slag met Vlogboek". Geschreven door Hans Dewijngaert. Bron: Fons.
Comments