top of page

Krijgen langdurig zieke leerlingen wel genoeg kansen om les te volgen? - WES 2

  • lenavangompel
  • 18 dec 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 dec 2022


Het leven is soms oneerlijk: terwijl heel wat leerlingen op dit moment al zwoegend hun laatste kerstexamens afleggen, zijn er leerlingen die geen examens kúnnen afleggen, hoe graag ze dat ook zouden willen. Sommige leerlingen zitten namelijk langdurig thuis ten gevolge van hun ziekte. Ik botste op enkele artikels over dit onderwerp en dit zette mij tot nadenken: krijgen langdurig zieke kinderen wel genoeg kansen om les te volgen? Je leest mijn bedenkingen through my eyes and thoughts.


(Bron: https://infinitycollege.nl/5-tips-voor-thuisonderwijs-van-onze-coaches/)


'Recht op Onderwijs voor Zieke Kinderen'

Ik kwam volgend artikel tegen: "Charter 'Recht op Onderwijs voor Zieke Kinderen' ondertekend in Brugge". In West-Vlaanderen zijn er maar liefst 10 000 leerlingen langdurig ziek en zij kunnen geen les op school volgen. Dit aantal stijgt ieder jaar. Het charter werd ondertekend om de organisaties die zich nu al inzetten voor zieke leerlingen, zoals onder andere ziekenhuisscholen, TOAH, Bednet, te kunnen blijven ondersteunen.


Iedereen in België heeft recht op onderwijs, ook langdurig zieke leerlingen. Het is dan ook heel belangrijk dat zij in het ziekenhuis of thuis les kunnen volgen. Er zijn - gelukkig maar! - organisaties die zich hiervoor inzetten en fantastisch werk leveren. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens geeft in het artikel echter aan dat artsen, ouders, scholen niet weten welke mogelijkheden er zijn voor deze leerlingen. Dit maakt dat niet iedere langdurig zieke leerling de geschikte lesmogelijkheden krijgt.


Leraars te kort!

Jammer genoeg beperkt het lerarentekort zich niet alleen tot het reguliere onderwijs, maar is dit ook voelbaar binnen andere onderwijsvormen. Er is bijvoorbeeld een tekort aan leerkrachten voor Tijdelijk Onderwijs Aan Huis (TOAH). Kinderen die niet naar school kunnen, moeten in contact blijven met klasgenoten en zoveel mogelijk betrokken worden in het 'gewone' schoolleven. Het lerarentekort bemoeilijkt dit.


Wat kan de overheid doen?

Ik vind het jammer om te lezen dat er zoveel leerlingen niet naar school kunnen of langdurig ziek zijn. Nog jammerder: langdurig zieke leerlingen krijgen door het lerarentekort niet voldoende kansen om les te kunnen volgen. Naar mijn mening zou de overheid veel meer moeten investeren in organisaties die zulke leerlingen onderwijs bieden. De leraren extra vergoeden, meer middelen voorzien zodat elke zieke leerling thuis les kan volgen, investeren in campagnes om iedereen op de hoogte te brengen van de bestaande mogelijkheden, ...


(Bron: https://www.west-vlaanderen.be/klasziekaal/info-voor-ouders-en-jongeren)


De coronacrisis leerde ons dat er mogelijkheden zijn om als school in contact te blijven met zij die niet naar school kunnen gaan. De lessen online volgen, bijvoorbeeld. Hierdoor blijven leerlingen in contact met klasgenoten en de leerkracht en missen zij geen leerstof. Kortom, er zijn mogelijkheden om langdurig zieke leerlingen onderwijs te bieden. Ze krijgen alleen, door verschillende factoren, niet altijd de kans om les te kunnen volgen.


Ik heb mezelf voorgenomen om, als ik wat meer ervaring heb als leerkracht, mij in te zetten voor leerlingen die niet naar school kunnen gaan. Via TOAH, Bednet, de ziekenhuisschool ... Er zijn mogelijkheden genoeg en ik wil graag mijn steentje bijdragen.


Vind jij dat langdurig zieke leerlingen genoeg kansen krijgen om les te kunnen volgen? Laat het mij zeker weten in de comments! Het artikel lees je hier.


Lena


Mediaknipsel naar keuze: "Charter 'Recht op Onderwijs voor Zieke Kinderen' ondertekend in Brugge". Geschreven door Sofie Pattyn. Bron: VRT NWS.


Comments


Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page