top of page

Hoort een regenboogvlag wel op de speelplaats? - WES 4

  • lenavangompel
  • 29 mei 2022
  • 3 minuten om te lezen

Dinsdag 18 mei 2022: de dag dat de wereld voor een deeltje paars kleurde. Het was namelijk Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Op die dag vragen LGBTQ+-organisaties extra aandacht voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap, die nog steeds dagelijks te maken krijgen met haat en ongepaste reacties.


Ook op scholen werd er door zowel leerlingen als leerkrachten massaal paars gedragen . Op enkele scholen werd dan ook de regenboogvlag - de vlag die de LGBTQ+-gemeenschap representeert- opgehangen. Ook het Xaveriuscollege (Xaco) in Borgerhout hing vlaggen op om de gemeenschap te supporten. Echter viel dit niet bij iedereen in goede aarde. Sommige leerlingen voelden zich namelijk aangevallen door de vlaggen. Er werd op de vlaggen gespuwd, gestampt en ze werden besmeurd met eten. Daarom de vraag die nu rondgaat: hoort een regenboogvlag wel op de speelplaats?



Toen ik dinsdag 17 mei op school arriveerde, merkte ik op dat heel wat leerlingen en leerkrachten paars droegen. Zij lieten op die manier merken dat zij de LGBTQ+-gemeenschap supporten. Ikzelf vind het een mooi initiatief en ik vind het goed dat heel wat scholen hieraan meedoen. Veel leerlingen en ook leerkrachten zijn lid van de community en door op die dag gezamenlijk paars te dragen, maakt een school duidelijk: wij staan achter jou, wij steunen jou.


Wanneer ik s'avonds naar huis ging, zag ik dat mijn oude middelbare school ook regenboogvlaggen aan de schoolpoort had opgehangen . Ik weet nog dat ik toen dacht: wat een mooi gebaar van de school. Even later las ik het artikel over het Xaveriuscollege in Borgerhout. Een leerkracht had, zonder medeweten van de directie of collega's, enkele regenboogvlaggen uitgehangen op de speelplaats. De leerkracht deed dit met de beste bedoelingen en wilde zo laten zien dat die tegen homo,-trans,-bifobie is.


Echter viel dit niet bij iedereen in goede aarde. Enkele leerlingen voelden zich aangevallen door de vlaggen, omdat ze dachten dat dit tegen hun godsdienst was gericht. De leerlingen in kwestie haalden de vlaggen naar beneden, spuwden erop en besmeurden de vlaggen met eten. De jongeren voelden zich aangevallen: zij mogen geen hoofddoek op school, dan mag een regenboogvlag ook niet, aldus de leerlingen.


Experte Karin Heremans reageerde in VRT NWS op het voorval. Ze geeft aan dat de school het uithangen van de vlaggen beter had kunnen kaderen. Alles draait om een goede context volgens Heremans. Als de leerkracht in kwestie dit op voorhand meegedeeld zou hebben met de leerlingen, dan was een reactie zoals deze hoogstwaarschijnlijk uitgebleven. Ze vindt het niet kunnen dat de jongeren de vergelijking maken met de hoofddoek. Heremans vindt deze vergelijking niet gepast, omdat levensbeschouwing volgens haar toch ergens een keuze is en een geaardheid, die biologisch is, houdt geen keuze in.


Wat er gebeurde op het Xaveriuscollege met de vlaggen, is erg jammer. Toch verklaren enkele leerlingen waarom zij zich benadeeld voelen door de regenboogvlag. Zij keuren de vernieling niet goed, maar Xaco uit zich als een neutrale school. Dat zij geen hoofddoek mogen dragen of Palestijnse vlaggen mogen ophangen, vinden zij niet eerlijk. Ze zien het ophangen van de regenboogvlag dus eerder als een inbreuk op de zogezegde neutraliteit van de school. De regenboogvlag is welkom op school, maar enkel als zij een hoofddoek mogen dragen en vlaggen vanuit hun geloof mogen ophangen, aldus de leerlingen.


Waarom zijn hoofddoeken verboden, maar mogen leerkrachten wel badges dragen om OekraĆÆne te steunen? Waarom mogen er geen Palestijnse vlaggen, maar wel regenboogvlaggen worden opgehangen? Dit zijn vragen die je als leerkracht kan krijgen. Toch iets om over na te denken, vind ik. Ik neem dan ook vooral mee dat alles rond LGBTQ+ en geloof in sommige klassen een moeilijk onderwerp kan zijn. Belangrijk om dit onderwerp dus met extra voorzichtigheid te behandelen als leerkracht.


Maar hoort de regenboogvlag dan thuis op school? Na de juiste kadering - dit kan klassikaal besproken worden- vind ik dat een regenboogvlag wƩl op school thuishoort. Want kunnen zijn wie je bent, dat is het belangrijkst!


Wat denk jij? Hoort een regenboogvlag thuis op school? Laat het mij zeker weten in de comments.


Groetjes

Lena


PS : lees het artikel hier.







Comments


Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page