top of page

Oekraïense leerling in de klas: hoe pak je dat aan? - WES 3

  • lenavangompel
  • 28 apr 2022
  • 3 minuten om te lezen

Artikel naar keuze: 'Oekraïense leerling in de klas: hoe pak je dat aan?'


De oorlog in Oekraïne laat niemand koud. Huizen, straten, scholen, maar bovendien: mensenlevens worden verwoest. Mijn hart breekt als ik beelden zie van kinderen die alleen op pad zijn, zonder ouders, zonder thuis, onderweg naar een vreemd land. Sommige van deze kinderen vonden hun weg naar België en kregen een plekje op een van onze Vlaamse scholen. Het is niet niets: een leerling in de klas uit oorlogsgebied. Niet alleen omwille van de taalbarrière, maar wat heeft zo'n kind allemaal meegemaakt, gehoord en gezien? Omdat ik op de best mogelijke manier wil handelen als er een leerling uit Oekraïne in mijn klas terecht komt, besloot ik er een artikel over te lezen.


Bron: https://www.24-7prayer.com/a-prayer-for-the-crisis-in-ukraine/


Ilse Derluyn, hoogleraar Internationale Pedagogiek aan de UGent, geeft enkele tips hoe je als leerkracht zo'n leerling kan opvangen in jouw klas. Een eerste tip die zij geeft is: verklein de taalkloof. Nederlands leren op korte tijd is niet makkelijk, laat staan wanneer je net uit jouw land vluchtte. Als leerkracht is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de taalkloof verkleint. Dit kan door te werken met: vertaalapps, visuele ondersteuning, pictogrammen, enz. Het zal tijd vragen om alles zo goed mogelijk uitgelegd te krijgen aan de leerling, maar het is een begin.


Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor controle en voorspelbaarheid tijdens het lesgebeuren. De kinderen kampen vaak met trauma's en zij zijn opnieuw op zoek naar veiligheid. Voorspelbaarheid en controle bieden, kan hen hierbij helpen. Je kan dit doen door zoveel mogelijk uit te leggen wat er gebeurt en wat je gaat doen. Ook herhaling is nodig.


Zorg ervoor dat de leerling (en eventueel de ouders) een vast aanspreekfiguur heeft op school. Zo weten ze bij wie ze terecht kunnen met vragen en kan er een vertrouwensband ontstaan. Volgens Derluyn is het noodzakelijk om de ouders zoveel mogelijk te betrekken. Verder is het belangrijk om de leerling zoveel mogelijk in contact te brengen met klas- en leeftijdsgenoten, om zo een sociaal netwerk uit te bouwen. Een veilig, vast sociaal netwerk, zal het verblijf in België bevorderen.

Geef het kind de ruimte om gewoon kind te zijn.

De gevluchte kinderen kampen vaak met trauma's. Het is noodzakelijk om hier als leerkracht oog voor te hebben. Soms gebeuren er dingen in de klas die triggers uitlokken bij het kind, waardoor het angstig kan worden. Belangrijk is dat je de leerling nooit alleen laat en kijkt naar wat hij/zij op dat moment nodig heeft om zich goed te voelen. Omdat je dit als leerkracht niet alleen kan dragen, is het belangrijk dat je professionele hulp inschakelt voor de leerling wanneer dit nodig blijkt te zijn.


Behandel de leerling net zoals je de andere leerlingen in jouw klas behandelt, mits oog voor het psychosociaal welzijn natuurlijk. School moet een veilige, vertrouwde plek zijn voor een leerling. Dit kan als het kind de ruimte krijgt om gewoon kind te zijn.


Bron: https://avs.nl/actueel/nieuws/hoe-organiseer-ik-onderwijs-voor-oekraiense-kinderen/


Wat neem ik hieruit mee?

Het artikel bevat zeker enkele waardevolle tips voor mij als leerkracht. Zo zal ik zeker proberen om te werken met pictogrammen of vertaalapps, als dit de leerling in kwestie kan helpen. Ook vind ik het belangrijk om de leerling zoveel mogelijk te betrekken en een veilige plek te bieden voor het kind in kwestie. Het is zeker een uitdaging om als leerkracht zo'n leerling in de klas te hebben. Een team van leerkrachten en directieleden dat jou ondersteuning biedt, is in mijn ogen dan ook zeker nodig. Door samen te werken met anderen, sta je sterker dan alleen en verlies je jezelf niet in deze waardevolle, maar toch ook niet te onderschatten taak.


Je wil dat ieder kind zich goed voelt bij jou in de les en het is zoeken hoe je oorlogsvluchtelingen best kan helpen. Ik denk dat je door (een aantal van) deze tips toe te passen, al veel kan betekenen voor leerlingen.


De tips van Ilse Derluyn neem ik zeker mee, maar natuurlijk hoop ik dat de oorlog in Oekraïne snel stopt, zodat de gevluchte kinderen de draad terug kunnen oppikken in hun thuisland. De situatie is nu (jammer genoeg) zoals ze is, maar beetje bij beetje kan je zelf wel het verschil maken. Jouw leerlingen een veilige plek proberen aanbieden, is al een mooi begin.


Heb jij een oorlogsvluchteling in jouw klas (gehad)? Of heb jij nog extra tips voor mij? Laat het dan zeker weten!


Groetjes

Lena


PS: lees het artikel hier.



Comments


Drop Me a Line, Let Me Know What You Think

Thanks for submitting!

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

bottom of page